dinsdag 19 juni 2012

Kaart Caribisch gebied, Antillen, Bovenwindse Eilanden, Benedenwindse Eilanden

Kaart Caribisch Gebied: CIA
Het Caribisch gebied is een van de vier regio’s waarin de Verenigde Naties het continent Amerika op statistische gronden hebben ingedeeld.

De regio staat ook wel bekend onder de naam West-Indië. De eilanden bij elkaar worden de Antillen genoemd.

De Antillen of Cariben zijn een eilandengroep in de Caraïbische Zee. Met uitzondering van de Bahama's worden al de eilanden in de Caraïbische Zee tot de Antillen gerekend.

De Caribische Zee is vernoemd naar de Cariben, ook wel Eilandcriben. Dit zijn de indianen die de oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn.

Het Caribisch gebied bestaat uit de landen en gebieden Anguilla, Antigua en Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, British Virgin Eilanden (Britse Maagdeneilanden), Cayman Eilanden, Cuba.

Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica, Martinique, Montserrat, Puerto Rico, Saint-Barthélemy, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Martin (Frans deel).

Saint Vincent en de Grenadines, Sint Maarten (Nederlands deel), Trinidad en Tobago, Turks en Caicos Eilanden, United States Virgin Islands (Amerikaanse Maagdeneilanden).

Onafhankelijke landen
Het Caribische gebied telt 13 onafhankelijke eilandstaten. Dit zijn Antigua en Barbuda, Bahamas, Barbados, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Haïti, Jamaica, Cuba, Sint Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadinen, Trinidad en Tobago.

Niet-onafhankelijke eilanden
Een aantal eilanden in de regio behoort tot de Republiek Frankrijk, een aantal eilanden tot het Koninkrijk der Nederlanden, andere eilanden tot het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten van Noord-Amerika..

Verder liggen er eilanden die tot de omringende landen van de Caribische Zee behoren.

Indeling eilanden
De eilanden in het Caribisch gebied worden ingedeeld in zogenoemde Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden.

Bovenwindse eilanden
De Bovenwindse eilanden bestaan vanaf Puerto Rico gezien achtereenvolgens uit de eilanden en gebiedsdelen: Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden, Anguilla, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Saint-Barthélemy, Antigua, Barbuda.

Saint Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Martinique, Saint Lucia, Barbados, Saint Vincent, Grenadines, Grenada, Trinidad en Tobago.

Caribisch gebied en Midden-Amerika; kaart CIA

SSS-Eilanden
De eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba worden gezamenlijk wel de SSS-eilanden genoemd. Evenals onder meer Anguilla en Saint Kitts en Nevis behoren ze tot de Bovenwindse Eilanden.

Kaart Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, Anguilla, Saint Kitts en Nevis: Demis

Kaart Leeward Islands
De zogenoemde “Leeward Islands” (Bovenwindse Eilanden) zijn de noordelijke eilanden van de “Lesser Antilles Islands”.

De onderverdeling in het Engels wijkt af van de Nederlandse, en enkele andere talen, zoals het Frans, het Spaans en het Duits.

Dit komt omdat de scheiding tussen de Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden niet bij Venezuela, maar tussen Dominica en Martinique gelegd wordt.

Kaart Bovenwindse Eilanden, Kleine Antillen: Demis

Kaart Maagdeneilanden
De Maagdeneilanden zijn een archipel in Amerika in het noordoosten van het Caribisch gebied. Ze zijn onderverdeeld in de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

De hoofdsteden daarvan zijn respectievelijk Road Town en Charlotte Amalie.

Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden: kaart CIA