woensdag 23 mei 2012

Amerikaanse Maagdeneilanden en Charlotte Amalie, Antillen

Kaart Amerikaanse Maagdeneilanden: CIA
De Amerikaanse Maagdeneilanden liggen in Amerika in het Caribisch gebied. De archipel telt 109.750 inwoners (2010). De hoofdstad is Charlotte Amalie en de officiële taal is Engels.

Bestuurlijk is het gebied een zogenoemd “an organized, unincorporated United States territory” van de Verenigde Staten. Het staatshoofd is de Amerikaanse president.

Een niet-geïncorporeerd gebied is een term die in de VS wordt gebruikt voor een territorium dat wel door de VS wordt beheerd, maar daarvan geen integraal onderdeel uitmaakt.

De Amerikaanse Maagdeneilanden liggen ten oosten van Puerto Rico, ten westen van Anguilla, Saba en Sint-Eustatius en ten zuidoosten van de Britse Maagdeneilanden. Ze maken deel uit van de kleine Antillen.

De eilanden liggen in het oosten bij de Anegada-Passage. Dit is een belangrijke scheepsvaartroute richting het Panamakanaal. Ten westen van de eilanden ligt de Virgin Passage.

De archipel ligt in het zuiden aan de Caribische Zee en in het noorden aan de Atlantische Oceaan..

De belangrijkste eilanden van de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn Saint Croix (Nederlands: Sint-Kruis), Saint John (Sint-Jan), Saint Thomas (Sint-Thomas).

Christoffel Columbus ontdekte de eilanden op zijn tweede reis naar Amerika in 1493. Ze werden vernoemd naar de Heilige Ursula en haar maagdelijke aanhangers.

In de eeuwen daarna werden de eilanden door verschillende Europese mogendheden gekoloniseerd: Spanje, Engeland, Nederland, Frankrijk, de Ridders van Malta en Denemarken.

De Verenigde Staten kochten de eilanden op 17 januari 1917 van Denemarken voor 25 miljoen dollar. Aan de ervan werd in 1927 het Amerikaanse staatsburgerschap verleend.

Het grootste eiland is Saint Croix. Dit ligt in het zuiden van het territorium.

Het hoogste punt van de eilanden is met een hoogte van 474 meter Crown Mountain, op het eiland Saint Thomas.

Klimaat en toerisme
De Amerikaanse Maagdeneilanden kennen een subtropisch klimaat dat getemperd wordt door de oostelijke passaatwinden. Het gebied heeft maar kleine schommelingen in de jaarlijkse temperatuur. Het regenseizoen is van mei tot november.

De eilanden hebben te maken met tropische stormen en orkanen. Het orkaanseizoen is van juni tot november.

De archipel heeft naast de befaamde stranden voor vakantie een aantal nationale parken. Dit zijn het Virgin Islands National Park, het Virgin Islands Coral Reef National Monument, Buck Island Reef National Monument.

En verder Christiansted National Historic Site en Salt River Bay National Historical Park and Ecological Preserve.

Saint Thomas heeft een van de beste natuurlijke havens van het Caribisch gebied. Verder zijn er havens bij de plaatsen Christiansted, Cruz Bay en Port Alucroix.