dinsdag 8 mei 2012

Kaart Montserrat, Plymouth en Brades, Soufrière Hills

Kaart Montserrat
Montserrat is een eiland in Amerika in de Caribische Zee met 5.097 inwoners (2009). De hoofdstad is Plymouth en de officiële taal van het eiland is Engels. Montserrat is een overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland ligt ten zuidwesten van Antigua en Barbuda, ten zuidoosten van Saint Kitts en Nevis, ten noordwesten van Guadeloupe.

Montserrat ligt in de Caribische Zee. Tussen het eiland en Guadeloupe loopt de Guadeloupe Passage.

Het eiland maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Montserrat werd in 1493 door Christophorus Columbus ontdekt. Sinds 1632 is het in Britse handen.

In 1958 werd het eiland lid van de West-Indische Federatie. Nadat deze federatie in 1962 uiteen viel, besloten de eilandbewoners bij Groot-Brittannië te blijven.

Het hoogste punt van het eiland is met 915 meter de Chance Peak in het vulkanische complex van Soufrière Hills.

Het eiland is geheel ontstaan door vulkanisme. Op Montserrat zijn zeven actieve vulkanen

Vulkaanuitbarsting Soufriere Hills
Door een uitbarsting van de vulkaan Soufriere Hills, die op 18 juli 1995 begon, moest meer dan twee derde van de bevolking vluchten en is een groot deel van het eiland verwoest.

Omdat de vulkaanuitbarstingen aan bleven houden moest in 1997 de hoofdstad Plymouth worden ontruimd. Vervolgens werd een tijdelijke regeringszetel gevestigd in Brades in het noordwesten.

Grote delen van het eiland zijn nu onbewoonbaar.

Klimaat en toerisme
Montserrat kent een tropisch klimaat, met temperaturen tussen 23 en 30 °C. Er is geen typische regenperiode of droge periode.

Steden Montserrat
Naast de hoofdstad Plymouth en de vervangende hoofdstad Brades zijn een aantal plaatsen op Moontserrat: Cudjoe Head, Baker Hill, Davy Hill, Banks. Farells Yard, Flemmings, Gerald's of Gerald's Park, Hope, Little Bay, Look Out.

Old Towne, Olveston, Cavalla Hill, Mongo Hill, Saint John's, Judy Piece, Salem, Sweeney's, Woodlands, St Peter's, Virgin Island, Drummonds.

Vliegveld
In 2005 werd het nieuwe vliegveld Gerald's Airport, nabij het dorpje Gerald's Park, geopend.

Kaart steden Montserrat: CIA